Wet Verbetering Poortwachter: Rechten en plichten bij ziekteverzuim
Om langdurig ziekteverzuim terug te dringen, is de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) in het leven geroepen. Deze wet regelt wat werkgevers en medewerkers in de eerste twee ziektejaren moeten doen om de re-integratie te bevorderen. De WVP benadrukt dat zowel de werkgever als de medewerker verantwoordelijk is voor het re-integratietraject. Hieronder zetten we de belangrijkste rechten en plichten voor je op een rij.
Rechten van de werkgever
Als werkgever heb je wel een aantal rechten die kunnen helpen om grip te houden op het verzuimtraject van jouw zieke medewerker:
- Vragen stellen over terugkeer en werkzaamheden
Bij een ziekmelding mag je jouw medewerker vragen wanneer hij of zij verwacht weer aan het werk te kunnen en of er taken zijn die overgedragen moeten worden. Let op dat geen medische vragen worden gesteld; alleen een bedrijfsarts mag vragen naar medische informatie.
- Loonopschorting en -stopzetting
Wanneer een medewerker zich niet houdt aan ‘redelijke controlevoorschriften’, zoals het verplicht verschijnen bij de bedrijfsarts, mag je het loon opschorten. Geeft een medewerker geen geldige reden voor het afwijzen van passend werk dat door de bedrijfsarts wordt geadviseerd? Dan kun je zelfs overwegen de loonbetaling tijdelijk stop te zetten. Bespreek dit van te voren met je casemanager of raadpleeg bij zulke beslissingen een juridisch adviseur.
- Ontslag na twee jaar ziekte
Is jouw medewerker langer dan twee jaar ziek en is herstel binnen 26 weken onwaarschijnlijk? Dan kun je het dienstverband beëindigen, mits:
- De medewerker niet meer in staat is om zijn oorspronkelijke werk te doen;
- Er samen alles aan is gedaan om re-integratie mogelijk te maken;
- Terugkeer in ander passend werk in uw organisatie niet mogelijk is, ook niet na eventuele scholing of aanpassingen.
- Vakantieverzoeken
Als een zieke medewerker een vakantie wil opnemen, mag je de bedrijfsarts om advies vragen of de vakantie het herstel belemmert. Op basis van dit advies kun je beslissen of de vakantie verantwoord is.
Rechten van de medewerker
Voor medewerkers biedt de WVP enkele belangrijke rechten ter ondersteuning van hun herstel en re-integratie:
- Inzage en advies van de bedrijfsarts
Medewerkers mogen met de bedrijfsarts in gesprek over hun gezondheid in relatie tot werk. Zij hebben recht op duidelijke begeleiding tijdens hun ziekteverzuim.
- Recht op privacy bij ziekmelding
Bij ziekmelding hoeft de medewerker de werkgever niet te vertellen wat de oorzaak van de ziekte is. Alleen de bedrijfsarts heeft toegang tot medische gegevens en kan bepalen of passend werk mogelijk is.
- Second opinion
De medewerker kan om een second opinion bij een andere bedrijfsarts vragen als hij of zij twijfelt over het advies. De werkgever moet in de meeste gevallen instemmen met dit verzoek.
- Vakantie tijdens ziekte
Een zieke medewerker mag vakantie opnemen, zolang de vakantie niet schadelijk is voor het herstelproces. Ook hier kan de bedrijfsarts worden betrokken om te beoordelen of vakantie verantwoord is.
- Bescherming tegen ontslag in de eerste twee jaar
Gedurende de eerste twee ziektejaren geniet de medewerker ontslagbescherming. Pas na twee jaar ziekte kan ontslag plaatsvinden, en dit moet zorgvuldig onderbouwd zijn.
- Recht op WIA-uitkering
Kan de medewerker na twee jaar ziekte nog steeds niet volledig werken en adviseert de bedrijfsarts om ontslag om medische redenen? Dan kan hij of zij aanspraak maken op een WIA-uitkering. Medewerkers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, krijgen echter geen WIA-uitkering, maar kunnen wel een WW-uitkering aanvragen als zij hun werk niet kunnen voortzetten.
Meer weten?
Wil je beter op de hoogte zijn van jouw rechten en plichten rondom ziekteverzuim? Overweeg dan een training of advies over de Wet Verbetering Poortwachter en hoe je effectief omgaat met verzuim en re-integratie. Dit kan niet alleen bijdragen aan een soepel verzuimtraject, maar ook aan een gezonde en werkzame omgeving voor al jouw medewerkers.