- Homepage
- Nieuws
Nieuwsoverzicht
Migraine op de werkvloer: begrijpen, bespreken en ondersteunenpijl
Migraine is een veelvoorkomende neurologische aandoening die ver voorbij gewone hoofdpijn gaat. In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan migraine. Medewerkers met migraine kunnen last hebben van intense hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en in sommige gevallen zelfs tijdelijke uitvalsverschijnselen. Dit heeft een grote impact op het leven en het functioneren op de werkvloer. Hoe kun je als werkgever of leidinggevende deze medewerkers ondersteunen?
Ramadan op de werkvloer. Hoe ga je daar als werkgever mee om?pijl
Op 28 februari gaat de ramadan van start. Honderdduizenden moslims in Nederland doen actief mee: een maand lang onthouden zij zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Maar hoe kun je als werkgever rekening houden met medewerkers die vasten? Met begrip, flexibiliteit en kleine aanpassingen zorg je niet alleen voor harmonie op de werkvloer, maar verhoog je ook de betrokkenheid en productiviteit. Wij hebben 8 tips over hoe je jouw medewerkers optimaal kunt ondersteunen tijdens de ramadan.
Grip op het griepseizoen: tips om ziekteverzuim te beperkenpijl
Er is een griepepidemie in Nederland. Dat betekent een verhoogd risico op ziekteverzuim binnen jouw organisatie. Het kost bedrijven jaarlijks duizenden euro’s aan productiviteitsverlies. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige maatregelen de impact van het griepseizoen beperken.
Kanker en werk – 5 tips voor begeleidingpijl
Bijna 50.000 mensen in de werkende leeftijd krijgen jaarlijks de diagnose kanker. Een deel wil zo snel mogelijk het werk weer hervatten. Welke rol heb je hier als werkgever in? En wat kun je doen om je medewerker zo goed mogelijk te begeleiden?
Wet Verbetering Poortwachter: een handig overzicht zodat jij voldoet aan de verplichtingenpijl
Als werkgever krijg je vroeg of laat te maken met ziekteverzuim. Of het nu gaat om een korte ziekmelding of langdurig verzuim, de Wet verbetering Poortwachter verplicht je om stappen te zetten richting een succesvolle re-integratie. Maar wat houdt deze wet precies in, en hoe zorg je dat jouw organisatie voldoet aan de verplichtingen?