Migraine op de werkvloer: begrijpen, bespreken en ondersteunen
Migraine is een veelvoorkomende neurologische aandoening die ver voorbij gewone hoofdpijn gaat. In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan migraine. Medewerkers met migraine kunnen last hebben van intense hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en in sommige gevallen zelfs tijdelijke uitvalsverschijnselen. Dit heeft een grote impact op het leven en het functioneren op de werkvloer. Hoe kun je als werkgever of leidinggevende deze medewerkers ondersteunen?
Wat is migraine?
Migraine is een chronische neurologische aandoening die heftige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Het gaat vaak gepaard met overgevoeligheid voor licht, geluid, en soms misselijkheid en braken. Deze aanvallen kunnen enkele uren tot meerdere dagen duren en zijn onvoorspelbaar van aard.
Impact op de werkvloer
Voor medewerkers kan migraine een aanzienlijke uitdaging vormen. Het kan op onverwachte momenten komen, bijvoorbeeld wanneer iemand een belangrijke presentatie moet geven, of een deadline moet halen. De klachten die medewerkers krijgen van migraine kunnen hun productiviteit beïnvloeden, en zelfs leiden tot ziekteverzuim. Dit kan dan weer financiële consequenties hebben voor werkgevers. Het kan hun productiviteit beïnvloeden en zelfs leiden tot verzuim, wat voor werkgevers financiële consequenties heeft.
Praktische tips voor werkgevers
Als werkgever is het cruciaal om openheid te creëren rondom migraine. Door begrip te tonen en ondersteuning te bieden, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat medewerkers met migraine zo goed mogelijk kunnen functioneren. Dit draagt niet alleen bij aan de loyaliteit en motivatie van het team, maar versterkt ook de band tussen werkgever en werknemer.
- Communiceer openlijk
Maak migraine bespreekbaar binnen je organisatie. Dit vergroot het begrip en maakt het voor medewerkers makkelijker om hun uitdagingen te delen. Informeer teams over migraine en hoe ze collega’s met deze aandoening kunnen ondersteunen en train leidinggevenden in het herkennen van migraine en het bieden van passende begeleiding.
- Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden
Migraine kan onvoorspelbaar zijn. Overweeg aanpassingen zoals flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden.
- Creëer een migrainevriendelijke werkomgeving
Migrainepatiënten zijn vaak gevoelig voor prikkels zoals fel licht, sterke geuren en hard geluid. Deze prikkels kunnen migraineaanvallen uitlokken of erger maken. Een migrainevriendelijke omgeving met gedimd licht en rustige geluiden kan daarom helpen.
- Zorg voor duidelijke afspraken
Bespreek met de medewerker wat hij nodig heeft tijdens een migraineaanval en maak afspraken over hoe het werk kan worden opgevangen tijdens uitval, zodat collega’s niet onverwacht extra belast worden.
Meer weten?
Neem dan contact op met je vaste casemananger van mkbasics. Ben je geen klant, mail dan naar sales@mkbasics.nl.