1. Homepage
    2. Nieuws
    3. Aanzegging tijdelijk contract, medewerker meldt zich ziek. Wat kun je doen?

    Aanzegging tijdelijk contract, medewerker meldt zich ziek. Wat kun je doen?

    Per 1 januari 2015 geldt binnen het arbeidsrecht de aanzegverplichting. Eén maand voor afloop van een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet de werkgever aan de medewerker laten weten of hij het contract wil verlengen of niet. Het komt regelmatig voor dat een medewerker te horen krijgt dat het contract niet wordt verlengd en zich vervolgens ziek meldt. De veronderstelling is al snel dat de ziekmelding met de aanzegging te maken heeft. Immers was er voor de aanzegging niets aan de hand en kon de medewerker gewoon werken. Wat kun je als werkgever doen?

    Ontwerp zonder titel  20241206T122429215

    De werkgever verzoekt in deze gevallen vaak om een consult bij de bedrijfsarts om vast te stellen of er sprake is van ziekte. Formeel is dit de juiste weg. De bedrijfsarts is immers de enige die kan en mag vaststellen of er sprake is van arbeidsongeschiktheid.  

    Levert dit ook voor jou als werkgever het gewenste resultaat op? Dat is moeilijk op voorhand te voorspellen. Als het heel duidelijk is dat betrokkene niet ziek is, zal de bedrijfsarts dat ook zo vastleggen. Echter er is vaak sprake van meerdere factoren, waarbij de aanzegging de spreekwoordelijke druppel is, waardoor een ziekmelding legitiem is. In dat geval zal de bedrijfsarts dat ook aan jou als werkgever teruggeven en is de ziekmelding een feit. De kans is dan aanzienlijk dat deze medewerker tot einde dienstverband ziek blijft en ziek uit dienst gaat. Er is immers nog maar korte tijd voor de medewerker om te herstellen. Naast de directe kosten (salaris tijdens ziekte doorbetalen) loop je als werkgever dan ook risico op te draaien voor de kosten van de ziektewetuitkering.

    Wat kun je wellicht beter doen om te voorkomen dat tijdelijke medewerkers ziek uit dienst gaan? Plan gedurende de contractduur regelmatig functioneringsgesprekken met de medewerker in, zodat de medewerker weet waar hij/zij staat. Wanneer je toch een risico op ziekmelden na aanzegging vermoedt, maak dan de gemoedstoestand van de medewerker tijdens het aanzeggesprek bespreekbaar. Geef aan dat je je zorgen maakt. Maak eventueel een afspraak voor de volgende dag of een paar dagen later, zodat de medewerker het gesprek kan laten bezinken. Ook kun je aangeven dat je referent wilt zijn voor de medewerker en/of mee wilt helpen zoeken naar een andere baan.

    Meldt de medewerker zich vervolgens toch ziek? Zorg ervoor dat je de medewerker persoonlijk spreekt (geen ziekmelding via de receptie) en nodig hem/haar alsnog uit op kantoor om te bespreken waar de medewerker mee zit. Als de medewerker het niet ziet zitten om de resterende contractduur uit te dienen kun je met elkaar afspreken dat de medewerker zijn vakantiedagen opneemt. Je kunt hem ook voor de resterende tijd vrijstellen van werk of bijvoorbeeld 50% betaald en 50% onbetaald verlof laten opnemen.

    Meer informatie?

    Wil je meer informatie of loop je tegen een dergelijke situatie aan? Neem dan gerust contact op met je casemanager van mkbasics. Deze zal je graag adviseren.
    ____________

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

     

    juni 2016 aangemaakt - 6 december 2024 bijgewerkt

    Deel deze pagina

    Terug naar nieuwspagina